Yılların klişesi, yaz günlerinin vazgeçilmez kısa sohbet konusu olan bir milli meselemiz var. Şu soruyla başlayan ve kimsenin üzerinde mutabık olamadığı bir mevzu bu. Soruyoruz: “çay, harareti alır mı?” Sokakta 100 kişiyi durdurup bu soruyu yöneltsek, neredeyse 50’ye 50 gibi bir oranla farklı cevaplar alacağımıza eminiz.
Peki doğru cevap nedir? Doğru cevap evet. Sıcak içecekler, vücudun kendini olduğundan daha sıcak zannetmesine yol açıp vücudu bir nevi kandırarak, vücudun normalden fazla terlemesini sağlar, bu da ısı kaybına yol açacaktır. İlk anda hissedeceğiniz yanma hissine rağmen, terleme başladıkça vücudunuz ısı kaybederek serinleyecektir.
Tabii, özellikle ve sadece çayın harareti aldığına dair bir bulgu yok. Yani aslında tüm sıcak içeceklerin aynı etkiyi yaparak harareti aldığını söylemek mümkün. Dolayısıyla soru hem doğru, hem yanlış. Çayın buradaki özel durumu, örneğin çorba vb. gibi diğer sıcak içeceklerin aksine; tamamen doğal olduğu için vücutta şişkinlik gibi başka bir etki yapmıyor oluşu. Yani, hararetimi alsın diye bilumum sıcak içeceğe saldırmamak gerekiyor, çünkü başka sonuçlarla da karşılaşmak mümkün olabilir.
Özetle; “çay harareti alır” iddiası, çay bahçesi sahiplerinin yazın batmamak için uydurduğu bir hurafeden ibaret değil, pekala bilimsel karşılığı da olan bir gerçek. Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi olan Türkiye’de bunun harıl harıl tartışılması ve hatta geyik konusu olması da anlaşılır bir şey tabii. Yine de inanmayı reddediyorsanız da, soğuk çay içmenizi önereceğiz. Malum, çaysız kalmayı beceremeyen bir toplumun mensuplarıyız neticede.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder