19 Ağustos 2018 Pazar

Diyabet Hastaları İçin Faydalı Gıdalar

Diyabet, kandaki şeker oranıyla ilişkili bir rahatsızlık olduğu için beslenme düzeninden etkileniyor. Doğru bir beslenmeyle hem hastalığın belirtilerini hafifletebilir hem de ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle diyabet hastaları için çok faydalı 10 gıdayı bir araya getirdik.
1. Sebze ve Meyve

Mineral ve vitamin deposu olan sebze ve meyveler, içerdikleri lifle kan şekerini sabit tutma konusunda uzmanlar. Ayrıca sebze ve meyveler çok kuvvetli antioksidan özellikleriyle kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde de ciddi bir role sahip. 
2. Domates
A, C vitamini ve potasyum açısından çok zengin bir gıda olan domates, içeriğindeki likopen sayesinde kan basıncını düzenliyor, şeker hastalığı ile ilişkili kalp komplikasyonları riskini azaltıyor.
3. Kabak Çekirdeği
Bir avuç kabak çekirdeğinin yağlı ve şekerli gıdalara olan zaafı engellemeye yettiğini biliyor muydunuz? Üstelik kabak çekirdeğinin içeriğindeki demir ve doymamış yağlar diyabet hastaları için fazlasıyla yararlı.
4. Keten Tohumu
Keten tohumu, kalp komplikasyonlarının ve diyabetle ilişkili inme riskinin azaltılmasında büyük rol oynuyor. Keten tohumu ayrıca, kan şekeri seviyesini düzenlemenin yanı sıra bağırsak sağlığı ve insülin duyarlılığına da çok iyi geliyor.
5. Tam Tahıllı Gıdalar
Arpa ve yulaf gibi tam tahıllı gıdalar, kan şekerinin aniden yükselmesinin önüne geçen lifler açısından oldukça zengin birer kaynak.
6. Tarçın
Yapılan araştırmalara göre tarçın, kan şekerini düşürüyor, tip 2 diyabet hastalarının kalp krizi riskini minimuma indiriyor. Uzmanlar günde 1-6 gram tarçını su, çay, süt veya yemeklere ekleyerek tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
7. Zeytinyağı
Faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağının mucizevi bir etkisi daha var. Zeytinyağı, insülin direncini azaltarak kan şekerini sabit tutmaya yardımcı oluyor, bu nedenle bütün doktorlar tarafından şiddetle tavsiye ediliyor.
8. Pancar
Pancar, lezzetli ve doyurucu olmanın yanı sıra düşük karbonhidrat oranıyla da ön plana çıkıyor. Ayrıca şeker hastalığına iyi gelen vitamin, mineral ve lif gibi besin maddeleri açısından da zengin. Diyabet hastaları gönül rahatlığıyla pancar tüketebilirler.
9. Omega-3
Omega-3 yağ asitleri, şeker hastalığı nedeniyle oluşan kalp ve damar problemlerinin önüne geçiyor. Omega-3 vücut tarafından üretilmediği için düzenli olarak takviye kullanılmasında fayda var. Tabii doktorunuza danışarak.
10. Badem
Protein bakımından zengin olan badem, metabolizmayı güçlendirerek insülin direncinin korunmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle diyabet riskini azaltmak için günde 5-15 adet badem yemek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder